Napeti ligamenti i tetive, istegnuća zglobnih ligamenata

Ozljede zglobova, tetiva i ligamenata najčešće su sportske ozljede. One čine, ovisno o sportu, između 37 i 75% svih sportskih ozljeda. Bitno je razlikovati ligamente od tetiva. Dok tetive spajaju mišiće s kostima, ligamenti povezuju kosti. Međutim, simptomi su kod jedne i kod druge ozljede slični, stoga ih je vrlo teško razlikovati. I tetive i ligamenti sastavljeni su od vezivnog tkiva tj. kolagenih vlakana. U tetivama, vlakna su postavljena paralelno, dopuštajući više elastičnosti koja omogućuje mišiću kretanje, tj. njegovo istezanje i skraćivanje, te ih to čini pogodnijima za spajanje mišića na kost. Vlakna u ligamentima iskrižana su s ciljem čvrstoće ligamenta te stabilizacije kostiju u zglobovima.

Raspon ozljeda kreće se od blagih, kao što su iščašenja i istegnuća pa do onih ozbiljnih u kojima je potrebna hospitalizacija. Ozljede se generalno mogu svrstati u ozljede preopterećenja ("sindromi prenaprezanja") i akutne ozljede.

Uzroci akutnih ozljeda uglavnom su trzajni pokreti prilikom skokova, doskoka i općenito svakog drugog naglog ubrzavanja ili zaustavljanja ili prilikom naglih promjena promjene pravca. Ovako nastale ozljede nazivamo istegnućima ili distenzijama. Šteta nastaje kada vlakna postanu rastrgana, a težina ozljede ovisi o tome u kojoj su mjeri rastrgana i kakva se bol doživljava kao rezultat te ozljede. Zbog nedostatka dotoka krvi u tkiva, rupture ponekad postaju trajno oštećenje koje može završiti i njihovim uklanjanjem. Isto tako, ako je ligament istegnut više nego što može podnijeti, postoji mogućnost da se nikada neće moći vratiti u prvobitno stanje.

Masažom se pospješuje cirkulacija, ubrzava zacjeljivanje oštećenih struktura, a i učvršćuju mićići koji podupiru zglobove.


Rješenje za Vaš problem:

TRADICIONALNA TAJLANDSKA MASAŽA S ULJIMA

Ovo je kombinacija tradicionalne tajlandske masaže i masaže...

SPORTSKA MASAŽA

Sportska masaža predstavlja tip švedske masaže i njome se stimulira cirkulacija krvi i limfe. Ona često obuhvaća i...