Sedam zdravstvenih problema koje rješava masaža

article image

Popis obuhvaća artritis i fibromijalgiju, bolove u leđima, pa čak i rak

Najnovija anketa koja je objavljena od strane američke bolnice Association pokazala je da više od 40% američkih bolnica nudi komplementarnu zdravstvenu zaštitu, uključujući masaže bolničkih pacijenata, članova obitelji i medicinskog osoblja.

Svi znamo da masaža olakšava stres i bolove, ali jeste li znali da masaža pomaže ljudima koji pate od nekih od najčešćih zdravstvenih problema današnjice? Popis obuhvaća artritis, i fibromijalgiju, bolove u leđima, pa čak i rak.

1. Artritis

Čak 20000 ljudi u Hrvatskoj trenutno boluje od artritisa, a kod oko polovice tek će se razviti osteoartritis koljena. Terapija masažom može pomoći klijentima s osteoartritisom tako što smanjuje otekline, poboljšava gipkost zglobova i pomaže kod boljeg držanja tijela. (Jimmy Gialelis, učitelj masaže i terapeut)

2. Rak

Terapija masažom koristi se u bolnicama diljem SAD-a kako bi se postiglo olakšanje bolova i opuštanje osoba oboljelih od raka. Tijekom i nakon tretmana, pacijenti mogu koristiti limfnu drenažu ili blagu švedsku masažu. Onkološka masaža je posebna, a praktikanti su prošli određenu obuku kako bi shvatili prednosti ove masaže na oboljele od raka.

3. Bol u leđima

Bol u donjem dijelu leđa bila je pokazana kao prvi uzrok invaliditeta u svijetu u studiji iz 2004. godine.  Prema American Spinal Decompression udruzi, trenutačna bol u donjem dijelu leđa pogađa do 80% ljudi. Učestalost boli u leđima može biti razlog zbog kojeg su tolika istraživanja usmjerena ka lako dostupnim metodama, uključujući masaže, za smanjenje nemira i ukočenosti.

4. Fibromialgija

Glavna značajka ove reumatske bolesti bolne su točke pritiska po cijelom tijelu. Fibromialgija se danas smatra dokazanim stanjem koje može biti ublaženo terapijom masaže. Istraživanje provedeno u Španjolskoj otkrilo je da su 89 bolesnika nasumce podijeljeni u kontrolnu ili masažnu grupu; oni koji su bili u masažnoj grupi osjetili su smanjeni intenzitet boli i osjetljivosti, bolju kvalitetu sna i smanjene simptome depresije.

5. Ponavljajući pokreti, ukočenost

Vaši smartfoni,  tableti i kompjuteri možda vam i olakšavaju život, ali ovi digitalni uređaji mogu istovremeno i uništavati vaša tijela.  “Ovi problemi ne odnose se samo na vrat, već i na ramena, ruke, zglobove, šake, donja leđa i kukove”, izjavio je specijalist manualne terapije, Rick Bates. Masaža poboljšava funkcije mišića i zglobova i može da spriječiti i dalji razvoj ozljeda nastalih ponavljajućim pokretima.

6. Stres

Posao, novac i zdravstveni problemi mogu izazvati osjećaj tjeskobe i stresa. Pravi problem u kumulativnim je efektima koje stres može imati na um i tijelo.  Ako se ostavi neriješen, stres može postati uzrok bolesti srca, depresije, poremećaja panike i td. Redovite sesije masaže povećavaju osjećaj opuštenosti i mira, te smanjuju tjelesni stres.

7. Postnatalna depresija

Nove mame mogu doživjeti poremećaje spavanja i stres. Jedna studija pokazuje da masaža poboljšava san kod rodilja.

Što čekate?

Nema razloga da patite od stresa, naprezanja, nelagode ili boli. Terapeuti nude sigurnu okolinu u kojoj se klijenti opuštaju i, što je još važnije, vježbaju preventivnu njegu koja može ublažiti gore navedena stanja.

Iako masaža ne može spriječiti ozbiljne bolesti i stanja kao što su rak ili fibromijalgije, uvođenjem masaže u vaš raspored, možete izbjeći zamku lošeg zdravstvenog stanja.

Popis obuhvaća artritis i fibromijalgiju, bolove u leđima, pa čak i rak