Ubrzan način života i prekomjerna pojava stresa, ove nove bolesti modernog vremena, sve više utječe na naše psihofizičko stanje koje se često odražava na tijelu u obliku akutnih i kroničnih oboljenja. Križobolja je česta pojava sjedilačkog načina života u kojem osmosatni radni dan provedemo za računalom, a u suvremenom društvu poprima oblik epidemije. Naime, samo u Americi je bol u leđima najčešći uzrok izostanka s posla, a najčešće posljedice su nesanica, kronični umor, te anksioznost i depresija. Iako se križobolja pojavljuje u dobi između 20 i 40 godina, sve češće se može vidjeti i u adolescenata. Najčešći uzroci bolova u leđima su ozljeda mišića i ligamenata, dok nepravilno držanje tijela, pretilost, pušenje i stres mogu znatno pogoršati bolove.

Brojna istraživanja su pokazala kako je masaža najučinkovitija metoda protiv bolova u leđima, čak i u slučajevima degenerativnih promjena na kralježnici. Masaža nema samo trenutni fizički efekt, već se koristi i u terapeutske svrhe, pri čemu se kontinuiranim lokaliziranim djelovanjem postižu rezultati. Djelotvorni učinci masaže ponajprije se sastoje u pojačanoj cirkulaciji i boljoj prokrvljenosti. Pritom se povećava i čvrstoća mišića te se regulira tjelesna temperatura. Tjelesni dodir izravno djeluje na živčane stanice koje stimuliraju dio mozga odgovornog za opuštanje i stvaranje endorfina, pri čemu također ima i protuupalno djelovanje te pospješuje imunološki sustav.

Za bolove u leđima preporuča se parcijalna ili tradicionalna tajlandska masaža s uljima. Prilikom parcijalne masaže lokalizirano se djeluje na određeni dio tijela pri čemu se opuštaju i stimuliraju mišići. Učinci tradicionalne tajlandske masaže s uljima pospješuju opće psihofiziološko stanje, s tim da se djeluje na cijeli organizam. Stimulirajući akupunkturne točke, prirodna esencijalna ulja doprinose regulaciji protoka energije u cijelom tijelu i lišavaju Vas nakupljenog stresa ublažavajući bolove u kralježnici.