Ukoliko još niste, sad je pravo vrijeme da isprobate refleksnu masažu stopala, iskustvo kojim ćete otkriti sve blagodati koje masaža može imati na ljudski organizam. Nakon dugog zimskog sna potrebno je probuditi tijelo blagotvornom masažom koja će potaknuti puno više od vaše cirkulacije. Masaža stopala ima snažan stimulativan učinak na cijeli organizam, s tim da se na stopalu nalazi više od 7 000 živčanih završetaka koji su povezani sa svim dijelovima našega tijela. Stoga, refleksna masaža ne samo da opušta i potiče cirkulaciju, već i poboljšava energetske tokove cjelokupnog organizma. Holistički učinak refleksne terapije, iako se primjenjuje lokalizirano, zapravo utječe na organizam u cjelini, djelujući na protok energije u tijelu i dovodeći ga u balans. Refleksologija je drevne je vještina koja se koristila još u vremenima kineske i egipatske civilizacije kao preventivan način poboljšanja zdravlja.

Osim na stopalima, refleksna masaža se može primjenjivati i na drugim refleksnim zonama tijela, poput dlanova i ušne školjke. Na ovim područjima nalaze se brojni živčani završeci, koji metodama pritiska palcima na ciljana područja stimuliraju određene žlijezde i organe u tijelu. Primjerice masaža palca djeluje izravno na hipotalamus, žlijezdu odgovornu za regulaciju prekomjerne težine. U samom centru velikog palca također se nalazi točka povezana sa radom hipofize, centralne endokrine žlijezde, čiji disbalans može utjecati na brojne hormonske poremećaje i poremećaje metabolizma.

Refleksološka masaža stopala učinkovita je tako primjerice kod uklanjanja stresa, glavobolje, nesanice, bolova u leđima, također pomaže kod probavnih smetnji, ublažava sportske ozljede, liječi respiratorne bolesti, poboljšava krvotok i cirkulaciju tijela, jača imunitet i sl. Njezin blagotvorni učinak pokazao se izuzetno djelotvoran u trudnoći, smanjujući otoke i bolove u nogama. Pokazalo se također da trudnice koje su primjenjivale refleksnu terapiju, za vrijeme poroda imaju trudove koji kraće traju. Refleksna terapija također ima preventivno djelovanje na postporođajnu depresiju.