Stopala su mapa zdravlja

article image

Dokazi istraživanja upućuju na utjecaj refleksologije stopala na neke bolesti.Refloksologija (masaža stopala ili dlanova) je pristup alternativne medicine sa svrhom postizanja povoljnih učinaka na dijelove tijela uslijed ručnog pritiska na određene točke (mjesta) na rukama, stopalima ili uškama.

Postoji uvjerenje da refleksologija, odnosno masaža stopala, ima dobar učinak na smanjenje stresa, uspostavljanje psihičke ravnoteže i poboljšavanje cirkulacije. Zagovornici masaže stopala tvrde da ovim manipulacijama mijenjaju “pozitivnu ili negativnu energiju” na nekom udaljenom dijelu tijela.

No, je li masažom stopala moguće potaknuti organizam da sam izliječi bolesni organ ili dio tijela? Masiranjem određenog dijela stopala zapravo se masira živac koji je povezan s bolesnim organom.

Dokazi iz kontroliranih istraživanja

Pojedinim dijelovima stopala ili dlana pripisuje se povezanost s određenim dijelom tijela, ali bez postojanja anatomske veze te postoje pokušaji znanstvenog dokazivanja povezanosti masaže stopala i mjerenja reakcija u mozgu.

Za sada postoje samo dva Cochrane pregleda randomiziranih kliničkih ispitivanja koja su uključila i refleksologiju, odnosno masažu stopala. Jedno istraživanje bilo je usmjereno na metode ublažavanja oticanja nogu u trudnica, a drugo na kvaliteta života u bolesnika s karcinomom pluća. U maloj studiji koja je uključila 43 trudnice s oticanjem nogu, refleksologija je značajno ublažila simptome, ali je bilo nedovoljno podataka za procjenu koristi i štete, premda se čini da bi masaža stopala mogla pomoći. Primjena refleksologije na poboljšanje kvalitete života u bolesnika s karcinomom pluća u dvije male studije  kratkrotrajno je ublažila anksioznost i jačinu bolova te bi ova metoda u ovih bolesnika možda mogla djelovati.

Nađena je i jedna klinička studija na 53 hospitalizirana bolesnika s demencijom u kojih je masaža stopala bila podjednako učinkovita na sniženje tlaka kao pokazatelja smirenja. U studiji koja je uključivala 80 bolesnika u kojih je učinjen kirurški zahvat premosnice srca, masaža stopala bila je učinkovita u smanjenju anksioznosti.

Zaključak

O refleksologiji postoji mala količina ograničenih podatka na kojoj se ne može temeljiti procjena učinkovitosti, masaža stopala u svakom je slučaju ugodno i opuštajuće iskustvo.