Tajlandskom masažom protiv glavobolje

article image

Znanstvenici su uspoređivali dvije grupe ljudi koji pate od kroničnih glavobolja i migrena.

U nedavnom su istraživanju ispitanici koji pate od kroničnih glavobolja, a primili su tradicionalnu tajlandsku masažu, pokazali smanjen intenzitet glavobolje.

Studija “Učinci tradicionalne tajlandske masaže na prag boli pritiska i intenziteta glavobolje kod bolesnika s kroničnim tenzijskim glavoboljama i migrenama”, uključila je sedamdeset i dvije osobe u dobi od 20 do 50 godina, od kojih su sve patile od kronične tenzijske glavobolje ili migrene. Kako bi mogli biti uključeni u studiju, subjekti su morali imati dijagnozu glavobolje u trajanju od najmanje tri mjeseca prije ispitivanja; glavobolje prisutne najmanje 15 dana mjesečno po stopi od najmanje dvije glavobolje tjedno te intenzitet glavobolja ocjene četiri na vizualnoj analognoj ljestvici.

Masaža za rješavanje glavobolje

Sudionici istraživanja bili su nasumce podjeljeni u grupu koja prima tradicionalnu tajlandsku masažu ili u grupu koja prima lažni ultrazvuk. Ispitanici u kontrolnoj skupini dobili su 9  tridesetominutnih terapija lažnog ultrazvuka tijekom razdoblja od tri tjedna. Ovi su se lažni ultrazvučni uređaji upotrebljavali kružnim gnječenjem na gornjem vratu ili na gornjem dijelu leđa, dok su sudionici bili u ležećem i bočnom ležećem položaju.

Subjekti u skupini tradicionalne tajlandske masaže primali su devet tridesetominutnih tajlandskih masaža tijekom istog razdoblja – tri tjedna. Masaža je trajala 25 minuta s pet minuta istezanja. Masaža je bila usmjerena na temporalis, suboccipitals, stražnji vrat, gornji trapez i lopatice, dok su ispitanici bili u ležećem i bočnom ležećem položaju.

Pozitivni rezultati

Glavni rezultat ove studije bili su smanjen intenzitet, učestalost i trajanje glavobolje; suboccipital i raspon pokreta vrata. Status glavobolje procijenjen je prije i poslije intervencije u razdoblju od tri tjedna, i opet tri i devet tjedana kasnije.

Rezultati istraživanja pokazuju značajno smanjenje glavobolje u grupi koja je primala tradicionalnu tajlandsku masažu tri tjedna, u usporedbi sa skupinom koja je primala lažni ultrazvuk – koja nije osjetila beneficije.

“Na kraju, ovi rezultati ukazuju na to da tradicionalna tajlandska masaža može smanjiti glavobolju. Tradicionalna tajlandska masaža mogla bi se promovirati kao alternativni tretman za bolesnike s kroničnim glavoboljama i migrenama”, zaključili su autori.

Rezervirajte svoju masažu na 099 770 3445 ili putem web stranice

www.tajlandska-masaza.com

Sawasdee, Thai massage & spa Pazin