Podignite pogled s mobitela!

article image

Bolesti današnjice – text neck, technostress te sindrom mobitelskog lakta.

Evo zašto: znanstvenici su zaključili da savijanje vrata dok gledamo u mobitel ili tablet pojačava gravitacijski pritisak na glavu koja u prosjeku teži do pet kilograma  – na gotovo trideset!

Stručnjaci upozoravaju kako neprestano pogledavanje zaslona pametnog telefona ili tableta, učestalo slanje SMS-poruka, surfanja ili igranja igrica, ozbiljno narušava zdravlje vratne kralježnice i cijelog tijela. Sve je više onih koji hodaju ulicom pognute glave i pogleda uperenog u mobitel, a osim što na prometnim gradskim ulicama može biti opasan po život, taj je položaj definitivno poguban za kralježnicu.

Statistike govore da danas čak 45% mladih u dobi između 16 i 45 godina pati od bolova u vratu, ramenima i rukama zbog korištenja mobitela i računala, a moderni čovjek u prosjeku na mobitelu provede preko četiri sata dnevno! Liječnici su izračunali kako godišnje to predstavlja čak 1.400 sati dodatnog napora za naš vrat.

Sindrom mobitelskog lakta i technostress

Sindrom takozvanog mobitelskog lakta uključuje utrnulost i gubitak osjeta u prstenjaku i malom prstu koji se javlja nakon što je ruka koja drži mobitel predugo savijena u laktu. Pretjerana uporaba mobitela može izazvati i upalu tetiva te pogoršati već postojeća stanja, kao što su tendinitis i sindrom karpalnog tunela.

Danas za većinu “povezanih” ljudi, ta povezanost znači biti stalno na raspolaganju putem telefona ili e-maila te žonglirati u brojnim zadaćama osobnog i profesionalnog života. Takav multitasking može izazvati stanje koje se moderno naziva technostress, a označava negativan utjecaj koji tehnologija izaziva na misli, stavove, ponašanja ili fiziološke reakcije korisnika.

Kako se nositi sa zdravstvenim izazovima današnjice?

Terapija masažom može uvelike pomoći pri rješavanju ovakvih stanja – naravno, uz kontorolirano korištenje smartphona i ostale tehnologije. Terapija masažom povećava svijest o povezanosti uma i tijela, poboljšava imunološki sustav, smanjuje stres i pomaže u opuštenosti, smanjuje napetost mišića i ukočenost, povećava opseg pokreta, potiče zacjeljivanje napetih mišića i ligamenata, smanjuje bol i oticanje, poboljšava držanje tijela, ublažava psihički stres, smanjuje anksioznost od dugih sati na računalu ili nelagode u vratu, leđima i ramenima do koje dovodi široka uporaba tehnoloških uređaja.

Rezervirajte svoju masažu na 099 770 3445 ili putem web stranice

www.tajlandska-masaza.com

Sawasdee, Thai massage & spa Pazin