Kako aromaterapija utječe na san?

article image

Nova istraživanja pokazuju da je aromaterapija učinkovita za bolji i dulji san.

Što se tiče konkretnih intervencija aromaterapijom, studije su bile provedene na tri načina: udisanjem, masažom i aplikacijom na kožu. Mjerni ishod svih 12 studija bilo je poboljšanje sna,  što je procijenjeno varijablama poput duljine i kvalitete sna te učinkovitosti spavanja.

U tri su studije bili uključeni odrasli sudionici, od kojih su neki patili od “kroničnih i drugih specifičnih bolest”.

Studije su za aromaterapiju koristile ulje lavande, mješavinu lavande i bergamota, dvije kombinacije lavande, bergamota i kamilice te dvije mješavine lavande i paprene metvice. Ostatak studija koristio je razne uljne aromaterapije: Clary kadulju, palisander, limun, mažuran, ylang-ylang, eukaliptus i ružmarin.

Aromaterapija dovodi do boljeg spavanja

Tri odabrane studije pokazale su aromaterapiju učinkovitom u poboljšanju ukupne kvalitete sna; sedam studija pokazalo je da je aromaterapija bila učinkovita u poboljšanju poremećaja spavanja; a jedna je studija utvrdila kako je aromaterapija povećala zadovoljstvo spavanja.

Analiza je pokazala da je taj učinak bio veći među bolesnim sudionicima studije, za razliku od zdravih sudionika.

“Analiza jačine učinka aromaterapije na spavanje pokazuje da aromaterapija značajno poboljšava san”, izjavili su autori studije. “Jačina i učinak aromaterapije na spavanje manja je od jačine učinka na tjeskobu, depresiju i stres. Dakle, aromaterapija je imala umjeren utjecaj na spavanje, a veći utjecaj na smanjenje fizičkih simptoma.”

Rezervirajte svoju masažu na 099 770 3445 ili putem web stranice

www.tajlandska-masaza.com

Sawasdee, Thai massage & spa Pazin